Salam Alawi är den söta, modiga och starka tjejen som tog år 1989 priset för bästa basketbollspelare i hela arabvärlden.

När jag spelade i min hemstad, Aleppo, Basketboll som lagkapten hade jag alltid Salam som min förebild. Även i mina drömmar om att bli byggingenjör och arkitekt har jag försökt se upp till Salam.  Salam är inte bara basketbollspelare och arkitekt utan är en typisk syrisk kvinna som bär på så många färdigheter samtidigt. Hennes ambitioner i att bygga starka och aktiva generationer av tjejer och kvinnor har hon varit fastbesluten om och lyckats med i sin roll som lagtränare och även ordförande för idrottsklubbar.

Under de senaste 6 åren av krig har Salam varit en riktigt coach och ledare för att stärka hoppet hos både hennes medarbetare och idrottarna.

Idag jobbar hon som chef för idrottsklubben Althawra och även chefen för den största idrottstidningen Alittehad. Salam hade spelat i 13 år i Syriens nationella basketbollslaget och varit lagkapten. Under hennes 13 år som kapten hade hon vunnit 5 medaljer en silver och 4 brons.

Vid sidan om hennes jobb som lagtränare idag för Althawra basketbollaget , ordförande för klubben samt chefen för idrottstidningen har Salam även två forskningsarbete som hon presenterat för idrottsförbundet i Syrien. Det ena forskar hon om vilka vägar är bäst att förbättra syriska kvinnans idrott möjlighet för att komma upp till den internationella nivån, medan den andra forskningsarbete handlar om hur Syriens idrottsförbundet skall kunna få aktivera syriska kvinnor på landet och locka dem till idrottslivet.

Förra vecka fick Salam fira med hennes klubb guldpriset för Syriens dambasket ligan för år 2017 samtidigt firade också Salam den 15 mars hennes 52 födelsedagen. Därför vill jag med den här bloggen idag gratta henne och önskar alla tjejer i hennes närhet det bästa energi de kan få av en sådan stark och underbar människan. Jag som syrier är mycket stolt över att ha Salam som min ungdoms idol.

Share →