1186773_492128474210648_967241139_n

Från den dagen havetsvågor i Syrien blev till var vi tillsammans ända tills den dagen molnen åldrar ska vi vara tillsammans . Din krona är av vete och ditt rike är freden. Ditt folk älskar dig, till solen slocknar och dagen tar slut.
Jaaa, Texten är hämtad från en sång som Fairouz sjunger, vilken är en välkänd sångerska som hela arabvärlden inte kan vakna utan att njuta av hennes änglaröst. Och hon är mkt speceill för mig .
Fadia# Restom” är en syrisk-svensk kvinna som ser sig själv växa när hon ser andra växa och speciellt när kvinnor växer. Idag ska jag berätta om min erfarenhet i att skapa ett företag med en unik idé bakom sig. Jag skall berätta om glädjen jag fick och glädjen jag kunnat skapa hos andra , vilket jag kallar ett riktigt företagande.

Tidigare drömde jag alltid om att när mina barn växt upp så skulle jag öppna mitt eget. Detta för att jag vet hur stort ansvar det ligger på ägaren och hur mycket tid det behövs för att sköta ett eget företag. Men det hände ändå, jag öppnade mitt företag trots min roll som småbarnsmamma, samtidigt som jag har en heltidsanställning på landstinget. Jag får inte glömma det faktum att jag också är en stolt hockeymamma med allt vad det innebär. Jaaa varför jag gjorde det ändå . Det kommer ni snart att höra men först ska ni få veta att mina barn var förälskade i ideen och stöttade mig till 100%, vilket gjorde att vi hade jätte kul tillsammans när vi startade.

Mitt hjärta exploderade en dag när jag på TV såg gråtande kvinnor förtvivlat leta efter sina barns kvarlevor efter ett självmordsattentat i Damaskus. Jag kunde inte sitta här och bara titta på, så jag bevakade TV nyheterna och sökte efter hjälporganisationer jag kunde vända mig till. Men jag kunde inte bli övertygad om att de pengar jag skickade skulle hamna i rätt händer och inte heller om dessa pengar skulle hjälpa till på rätt sätt. Personligen är jag emot dessa idéer om bidrag, om inte bidragen faktiskt leder till en prestation av resultatet. Efter många sökandet på nätet hittade jag i alla fall adressen till ett nätverk av affärskvinnor i Syrien, och då uppenbarade sig en idé för mig. Jag etablerade kontakt och berättade att jag är beredd att hjälpa till på något sätt. Resultatet blev till slut att jag ville stötta kvinnliga småföretagare genom att importera deras varor för att både marknadsföra och sälja dem i Sverige. Tänk er, att istället för att skicka bidrag eller bara sitta passiv här hemma medans dessa kvinnor tvingas fly sitt land och leva som flyktingar i Sverige, så kan vi stödja dem i sitt hemland och hjälpa dem behålla sin stolthet och värdighet. Tänk er , att vi ge dem hopp om att fortsätta jobba och försörja sig och sina barn.

Efter ansökan om företagstillstånd startade jag då äntligen webshopen Syrfare. En webshop var det bästa alternativet eftersom jag redan jobbade 100 % på Landstinget i Jönköping, parallellt med studier på högskolan för att ta min master i ledarskap och utveckling, och allt detta samtidigt som jag är mamma till tre barn. Jag ringde tullverket för att veta allt om reglerna för import och hur det är möjligt att hämta varor från Syrien. Många landsmän skrämde mig faktiskt och sa att det här är omöjligt eftersom ditt land är i krig och Sverige är inte vänlig mot ditt land. Men jag körde på det som tullverket talade om för mig.
Nätverket i Syrien kopplade mig till några kvinnor, men jag annonserade även på syriska Facebook – sidor, vilket gjorde att fler kvinnor intresserade sig för mitt erbjudande, detta efter många mail och telefonsamtal . Jag använde alla möjliga kommunikationshjälpmedel såsom Skype och Viber för att göra det smidigare för oss att kommunicera . Jag lyckades till slut skapa en bra relation till ca 11 kvinnor i Syrien, från både Aleppo och Damaskus. Det fanns de som frågade mig om kvinnorna jag handlar ifrån tillhörde ngn specifik religion och en sådan fråga gillade jag inte överhuvudtaget, eftersom de inte ville handla varor från en muslimsk eller kristen kvinna. Mitt svar var och är än idag samma: att jag ser en syrisk kvinna framför mig i hennes styrka och begäran efter jobb och därför skiljer jag inte mellan vilken religion eller tillhörighet hon än anser sig tillhöra. Och jag ser till att sådana konsumenter inte smutsar ner vårt rykte.

Vissa av Syrfares produkter designade jag själv och vissa hade de andra kvinnorna själva skapat och jobbat med. Jag försökte samtidigt anpassa mig till den svenska smaken och efterfrågan. Orientaliska produkter blev ett måste samt de produkter som Syrien utmärker sig i internationellt.
Inför skapandet av Syrfare började jag gå på föreläsningar på Almi för att lära mig de viktiga principerna i att starta ett företag och tog därifrån kontakt med en webutvecklare för att bygga min webbsida. Jag jobbade tillsammans med honom hela juli 2012 för att designa webben och föra in beskrivningen och alla bilder kvinnorna hade skickat till mig på de överenskomna produkterna som skulle importeras. När allting var klart och produkterna redo, transporterades, via min agent, en stor last till flygplatsen i Göteborg. Betalningen till kvinnorna sker alltid i förväg. Det är viktigt för mig att de får betalt för sina produkter innan produkterna anländer till mig. Däremot kontrollerar min agent produkterna när hon väl mottagit dem för att paketera och transportera. Den internationella vägen via Damaskus har alltid varit säker, men transport via Aleppo har flera gånger varit spärrat, vilket ibland tvingat mig ta beslutet att specialbeställningar endast får ske via Damaskus. I nuläget har jag till exempel en last i Aleppo som väntar tills vägen öppnar igen. Jag upplever inte detta som ett problem eftersom betalningen till kvinnorna redan har skett. Verksamheten startade jag inte som ett personligt försörjningsprojekt utan jag gör detta av hela mitt hjärta för att göra något för mitt hemland. I alla sorts krig är det kvinnan som drabbas allra mest, både känslomässigt och kroppsligt. Jag erkänner att det kom dagar då jag själv upplevde det som en återvändsgränd, men när jag får höra hur mycket kvinnorna gläds åt efterfrågan av deras produkter och beställningarna som följer, och att de jobbar trots hotet om fallande bomber över huvudet, får det mig att återuppta modet och kämpa vidare. Och det är just det som är grunden för mitt företag.

Som jag nämnde innan, hade jag mycket roligt med att skapa företaget. En ny erfarenhet och ny kunskap om min styrka och mina barns ambitioner och kreativitet. Jag tror alltid på att ha roligt är vägen till ett lyckat projekt. Mina barn lyssnade till mitt hjärta när den led och lovade att hjälpa mig med deras förmåga som jag uppskattade och tog vara på. Jag såg glädje i deras ögon när de satt och diskuterade vilket musik jag skall ha i min promo video på youtube. Deras engagerande sätt i att leta fram idéer på bilder som skall vara i min reklam var det bästa. Jag kommer ihåg hur de förra sommarn tog mig en cykeltur till Vättern stranden i Huskvarna med familjen systemkamera för att skapa en reklambild på stranden med Syrfarens bokstäver av träpinnar och blommor.
Målet med Syrfare var inte bara att stödja kvinnliga småföretagare, utan även att öppna västerländskas ögon för Syriens produkter och marknadsföra mitt hemlands skönhet, bort från kriget. Men som i alla krig är det en balansgång mellan liv och död för de drabbade, ingen går säker. Däri ligger min största rädsla för mitt folk, särskilt kvinnorna som jag inte bara gör affärer med utan som jag innerst inne älskar och bryr mig om. Förra året och två dagar efter att jag hade fått min första leverans blev den 5000 år gamla marknaden, världens äldsta marknad, attackerad och bränd och alla affärer hamnade i marken. I en av de affärerna hade en kvinna stått och sålt sina orientaliska sjalar och väskor. Den kvinnan hade jag haft kontakt med och köpt några av hennes produkter. Efter den dagen kunde jag inte längre nå henne.. Detta är den sorliga sidan av det här företaget. Men jag tycker fortsätta kämpa med hopp i hjärtat att Syrien en dag kommer att ha sin fred och kvinnorna kan fortsätta växa.

Tack för att ni lyssnade på min historia om Syrfare
Texten ovan är hämtad från min intervju som publicerades via Webbradio Ariton. Lyssna till den underbara musiken som valdes särskild för texten.
http://www.aritonforlag.se/fadia-restom/

Share →