nisrine1

#Abier Boukhari  och # Nisrine Boukhari  och #Fadia Restom

Mitt intresse till konst har alltid varit stort men det räcker inte för att köra hela vägen från Jönköping upp till Stockholm för att se något vackert. Anledningen till min resa vara att två duktiga tjejer från Syrien hade reste hit för att visa sin konst. Tjejerna har jag träffat via facebook och lärt känna under de senaste 8 månaderna. Jag fick inbjudan av dem och därför var jag i helgen i Stockholm för att få ära att se supermarket art fair 2014.

Från första stund har jag blivit fängslats av deras varma person lika mycket som av deras konst. Jag blev imponerad av deras innerliga kärlek till den nya moderna konsten “performancekonst”, vilken jag visste inte ens att den finns i Syrien. Jag var som uppslukad av deras berättelse om hur de jobbar i Damaskus och var dessutom väldigt glad och stolt över att i mitt hemland man jobbar aktivt med något väldigt modernt.

Enligt Wikipida: Performancekonst är en ganska okänd konstform som de yngre generationerna dras till över hela världen.
Performance (även performancekonst eller Performance art) är inom konsten en form av “levande konst”. Tre faktorer utmärker en performance:

1.Den uppförs “live”.
2.Den äger rum inför åskådare och emellanåt medverkar representanter för andra konstarter.
3.Den som uppträder är lika med konstnären.
Ett annat gemensamt drag är gränsöverskridandet mellan olika konstinriktningar och performancekonsten är därmed en form av hybridkonst. Typiska teman och uttryck är exempelvis politisk aktion och rituell kroppslighet.

Här ser ni några bilder från föreställningen i Stockholm och från Damaskus.

nisrine2nisrine4nisrine5nisrine6nisrine7nisrine8

Share →