1375051_10151735507773233_1216143514_n

I stan hittade jag idag de gröna oliver, vilket jag inte kunnat bli att inte köpa och lägga in dem i ett glas burk hemma.

I de dagar som gått fick jag många känslosamma minnen som åter upprepades i drömmarna.
Något som väckte mina minnesceller för att påminna mig om de vackra händelserna i mitt tidigare liv i Syrien.
De minnescellerna är otroligt starka att de väcks fortfarande i den här speciella tiden sedan jag varit ett barn.
Det är sant att de är vackra minnen men de plågar mig idag för att är omöjligt att uppleva denna tid igen.
Det var oliv skördens tid.
Jag älskade den tid här tiden i oktober när vi brukade ha höstlov från skolan och följde med föräldrarna till byn där vi hade olivträden .
Vi for till skörden tidigt på morgonen och kom inte förrän efter solen var på väg ner i horisonten. Det kändes som äkta familjens utflykt. Att kunna Klättra upp på träden som barn och visa upp sina färdigheter för vuxna där jag kunde plocka de mest svåra uppnådda oliver i grenarna var den rena barnleken. Att hoppa runt på klipporna och leka med sina syskon och kusiner och sedan samlas runt maten i det vackra naturen och byta samtal ämnen.
bild

Det säges att de äldsta spåren av olivträd lär vara 40.000 år gamla, men man vet inte varifrån trädet stammar – östra Medelhavsområdet, Mellanöstern – kanske Syrien.
Men jag vill tro på det, eftersom jag inte kunnat smaka godare olivoljan än den som finns i vår mark.
Förutom olivträden så var jag förtjust i ett träd som bär på väldigt sällsynt frukt och har mycket gott smak. Trädet finns och kallades ” alkarnob”
Det fanns sådana träd i närheten av vår land med olivträden. Jag passerade dem och fyllde fickorna med de goda konstiga frukten.
De kallas här oxå
1374186_10151729553268233_579998124_nJ

Johannesbröd (Ceratonia siliqua) är en art i familjen ärtväxter och den ena av två arter i släktet Ceratonia. Trädets grekiska namn keration har givit namn åt måttet carat, eftersom fröna användes som motvikt när man vägde guld och diamanter. Enligt Bibeln åt Johannes Döparen denna frukt i öknen.
Jag undrar var är kopplingen av minnescellerna och mina senaste drömmar och de gröna oliver i stan!!

Tagged with →  
Share →