Cuneiform_scriptIMG_8712

Vet vi alla som bor i Europa att namnet vi fick till vår kontinent kommer från forna språket i Syrien, Akkadiska?  Europa är ett syriskt ord, erebu, som betyder “solnedgång medan Asien som också är ett akkadiskt ord, , asu, betyder soluppgång, då solen går upp i öst. På det viset började vi kalla öst och väst. Så lyft upp era huvud och skryt över att ni har ett hemland till som heter Syrien.

När vi läser lite mer djupare i historien så lär vi oss att ursprunget härrör från den grekiska mytologin där Europa (grekiska: Ευρώπη) var en fenicisk prinsessa, känd för sin skönhet, som tillfångatogs av Zeus i tjurform. Hon togs till ön Kreta, där hon blev mor till Minos. För Homeros var Europa Kretas mytologiska drottning. Senare blev Europa ett begrepp för Greklands fastland, och runt 500 f.Kr. hade betydelsen sträckts till att inkludera även länderna norr om Grekland.

Fenicisk prinsessan Europa med andra ord är syrisk prinsessan eftersom fenicierna bodde på den nuvarande Latakia (Ogarit), Tartous  (min pappas hemstad), Beirut.

Och nu kan jag gratulera alla firare idag på Europa dagen eftersom det påminner om mitt kära hemland. 🙂

 

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *