Syriens silke tillverkning
Syriens silke tyg räknas av de bästa i världen, därför vill jag här stolt presentera för er historien bakom tillverkningen och hur arbetet går till.

Regional och global nivå är känd, vilket fick Storbritanniens nuvarande drottning Elizabeth II för att beställa den syriska väl kända tyget ”Brokad” som gjordes i Damaskus i synnerhet till hennes bröllop klänning 1947.
Även om den ursprungliga källan till den mänskliga lärandet för första gången av silkes tråden och silkes masken kommer från bergen i Assam ( i norra Indien) och även från landet Bengal (i norra Kina), så har Syrien fått den kunskapen och blivit ledande i tillverkningen.
I omkring år 555 e.Kr. silkesindustrin har flyttat från Indien till Mellanöstern i händerna på munkarna som kallades Nstorien . Det sägs att medan de var i Indien för att studera hemligheter av silkesindustrin lärde de sig metoden, och efter återkomsten till Konstantinopel (som låg i Syrien då) hade de med sig silkes mask ägg som smugglades ut det ursprungliga landet.

Denna industri har spridit sig i Mellanöstern, Grekland och Svarta havet, Den stora gamla Syrien (Libanon, Syrien, Palestina, Irak) och även i Egypten. Ledarna i Syrien har uppmuntrat odling av mullbär och silkesodling som antagit lagar för att skydda växter spridda över silkesindustrin i ett antal arabiska städer och särskilt i Damaskus och den syriska siden blev jämförbar med kvaliteten på kinesiska och snyggare.
Silke är en naturlig produkt av silkesodling bästa djur naturliga fibrer och därför har det dyraste priset. Det filament som produceras av silkesmaskar från hennes mun, och visas cirka 30 mikrometer, och vi behöver 3500 eller 4500 m av dem att bli som väger ett gram.
Silkesmaskar som odlas i Antiokia/Syrien i två säsonger:
Den första är i våren och den andra är i hösten. De områden som odlar mullträd i vårt land, det är en serie av byar i västra bergen och intill Orontes floden (mellan Homs och Tartus)
Den Kända syriska huvudstaden Damaskus producerar vissa olika typer av tyger av siden, den mest kända är brokad, Al-damasku , Alsaaa, Alogbana…
I modern tid i Syrien, Mr Anton Mzannar (som också är kungen av brokad köpmän och vävstol beslutsfattare i Damaskus) den första av brokad industrin och började främja den i Damaskus. Det var i hans labb i Damaskus som startade branschen som grundades 1890 i den östra delen om Damaskus. Sedan år 1910 utvecklade Mr Mzannar vävstolarna och införde jacquardmaskinen och automatiserade vävstolen.

Hur går tillverkningen till?

Till att börja med, uttorkas kokongerna eller den så kallade processen för strypning, så att döda masken inuti kokong.
Sedan exponeras kokonger för kokande vatten och ånga under flera timmar, från 5 till 10 timmar.
Kokonger placeras i en stor bassäng med kokande vatten, sedan löses dessa kokonger slagen med en lång käpp tills tråden börjar synas upp till ytan, vilka dras och går till spolen och detta i sin tur är ansluten till ett trähjul som arbetar och roteras med hjälp av en kvinna. Trådarna på detta stora hjul, blir ett gäng partier.
Historiskt i Damaskus, har brokad industrin känd sedan ateist talet och användes bomullsgarn, då industrin har blomstrat längs kom successivt ersatt naturliga silkesbomullsgarn.
referens:RIM Mansoralotrh: Book siden i Syrien – Sanjak av Alexandretta – Syrien, Libanon, Syriens kulturministerium under 1996 publikationer, som i både arabiska och franska.

Share →

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.