colette_khoury_int_hi

Finns det vackrare ord att beskriva sin kärlek till en kvinna genom att kalla henne ” hon är min vackra stad Damaskus”. När journalisterna frågade Nizar Qabbani en gång om varför han älskar just Colette, så svarade han: Jag är kär i en hel stad, för jag ser i Colette hela Damaskus.

En av de kända syriska författarna som jag hyser en stor respekt för är Colette Khoury.  Colette är född  år 1931 i Syrien och hon är barnbarn till förre syriske premiärministern Faris al – Khoury . Colette tog examen från Damaskus universitet med en kandidatexamen i fransk litteratur och hon fick ett diplom från skolan av litteratur i Beirut .

Colette började sin karriär i litteratur å3 1957 och sträckte sig mer än 6 decennier . År 1959 chockade hon arabvärlden med en roman i vilken hon skrev öppet om kärlek , denna banbrytande roman ” Ayyam Maahou ” ( De dagarna med honom ) var första gången en kvinna hade kommit ut så djärvt på ett ämne anses tabu i konservativa syriska samhället .  ” Ayyam Maahou ” var inspirerad av en kärleksaffär med den legendariska syriska poeten Nizar Qabbani . Khoury har mer än 20 romaner under hennes namn , hon också har skrivit många politiska och litterära artiklar .
År 2008 blev Khoury utsedd till president Bashar al-Assad första litterära advisor. Hon skriver för närvarande för den syriska statliga tidningen ” Al – Baath ” på ett brett spektrum av politiska och litterära frågor.

Lyssna till henne läsa första vers av hennes poesi´, Shamet al dounia ana ( Jag är väldens damaskus, jag är hans käraste ). http://www.youtube.com/watch?v=V14Pa8dUKow

Hon har också en hel del dikter på franska.

Colette_khoury_s

Share →