11193383_10152896228598233_8749283874895174298_n

I Syrien mytologi står det skrivit på ruiner för mer än 7000 år en underbart text som berättar lite om hur syrier såg på livet och döden.

” Sedan tog  gudinnan Ishtar jorden

och blandade den med bloddroppar från Tamouz ( juli månad i syriska kalander. Tamouz är fertilitets guden).

Sedan hällde hon sina tårar av sorg över blandningen och skrek till dödsguden, Oreshchejala:

Varje år och i en sådan dag skall en vallmon växa och bildas från hans kropp och hans blodsfärg för att förvandlas till  i marken upplysta av ljuset av stjärnorna i himlen och du är den första som skall se den gro och blomma för att påminna dig om din avskyvärda verk …

och kom ihåg att: döden föder liv.

* Ishtar älskade Tammuz och de två varit kära i varandra. Dödsguden hade gjort flera försök att döda Tammuz för att få slut på kärlekens gudinna Ishtar.

ثم أخذت الالهة عشتار التراب
المجبول بدماء تموز (اله الخصب) و عجنته مع دموع الحزن و صرخت بإله الموت أريشكيجالا قائلة: في كل عام و بمثل هذا اليوم ستنبت زهرة شقائق النعمان تتشكل من جسده و بلون دمائه و تكوم مشاعل نور في الارض تضيئها نجوم السماء و انت ستكوني أول من يراها تنبت و تتفتح لتعذبك و تذكرك بفعلتك الشنيعة… و تتذكري أن: من الموت يولد أبناء الحياة..

Denna mytologin lever med oss trots tusental år har gått och relaterar vi därför varje år blomningen av vallmon i denna tiden med martyrernas död som offrat sitt liv för oss för att kunna liva och ha fred på jorden.

Därför ägnar jag dagens blogg till minnet av dem i deras dag.

6 maj är martyrernas dag. Det är Syrien helgons dag.
Då vi i Syrien helgar dagen för att minnas deras verk för vårt liv.
Vallmon symboliserar i våra ögon deras blod som runnit i jorden för att blomstra fred och skönhet.

*Wikipedia.

Dumuzi (sumeriska: ‘riktig son’), akkadiska Tammuz, var en vegetations- och herdegud i sumerisk mytologi, som gav namn åt den varmaste sommarmånaden. Summeriska myter berättar om hans död och vistelse i underjorden.

Tammuz förknippades med växtlighet och vissnande och blev därmed förknippad med både fruktbarhet och återfödelse. Hans makaInanna (motsvaras av assyriska och babyloniska Ishtar) sörjde honom till den grad att hon begav sig till underjorden för att finna honom.

MinotaurInThrone01

Tammuz, statue by Imre Schrammel, National Theatre of Miskolc, Hungary.

 

Share →

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *