Maskrosbladen är ju rik på järn!! ny kunskap och sann! hur? 

Jag har alltid lärt mig att den gamla läkekonsten är beprövad med lyckade resultat. Själv tycker jag att umgås med alla åldrar för att bli rik på kunskap och vetande. Jag tvekar aldrig att stanna upp och observera gamla människor och lyssna till deras samtal. En gammal dam från Syrien bjöd mig en gång på middag när vi pratade om hur mycket jag längtar till den besks smaken i färska gröna oliver. Hon sa : kom imorgon förbi mig och du skall smaka på något svenskt men väldigt gott.

Nästa dag hade vi samlat omkring en stor tallrik med gröna växter. Hon serverade bredvid den orientalisk tunnbröd och citronklyftor.

Det var otroligt gott. Naturligtvis ville jag ha receptet efter den nya erfarenheten av besk smak och citron. Hon skrattade och sa : jag visste att du skall fråga och därför lovade jag mig själv en promenad i skogen med en ung och trevlig dam som dig. Visst var smart denna tant som önskade bli av med sin ensamhet för en dag.

Vi var i skogen och hon började peka på den gröna växten hon plockar för att laga det goda receptet.

Jag skrattade och sa: men det är ju maskrosblad!

Jaaa sa hon, det stämmer. När rosorna växer fult ut och faller växer bladen ännu mer och på idealiskt sätt för att laga den goda maträtten. Den är så rik på järn skall du veta!

Jag plockar bladen inne i den rena skogen där inga hundar och katter går omkring och kissar. Bort från gatorna och bilar är det renare.

Jag log så brett och tvivlade lite på hennes kunskap tills jag kom hem senare började leta på nätet om maskrosor och dess kunskaper.

Så hittade jag denna site.

http://www.henriettes-herb.com/sv/hb-maskros.html

Visst tanten hade verkligen mer kunskap än vi unga som tror på vad det serveras för oss i mataffären.

 

För att så många som möjligt att få nytta av det goda receptet försökte jag ta bilder på alla matlagning momenten och skriva om mitt eget recept som får er glädjas tillsammans med mig och få mer friskt liv 🙂

– plocka bladen så fint så att du slipper rensa rötterna. Se bilden

msk1

-skär varje mängd i små bitar och sedan lägg in dem i vatten för att rensa.

msk2

-skölja dem flera gånger för att bli av med den starka beska smaken. En viss besk smak stannar kvar ändå.

msk3

-hacka löken i småbitar och fräs dem i kastrull tills de börja mjukna.

msk4

 

– efter du silar hackade maskrosbladen från vattnet lägger du i kastruller en hand knipa i taget och blanda med löken och rör. Sedan fyller du en ny handknipa och rör tills du får allt hackade bladen i kastrullen. Salta och peppa. Om du har paprikaröd pulver och gillar starkt mat kan du också krydda med den lite extra.

msk5msk6

 

-för extra god smaken kan du hälla över granatäpples sirap efter din egen smak. Granatäpples sirap brukar tillagas av den sura sorten och ger därför en syrlig exotisk smak. Granatäpples sirap enligt bilden finns att köpa i orientaliska affärer.

msk7msk8

 

-serveras med bröd och citronklyftor och passar perfekt till grillad kött vid sidan.  Smaklig måltid

 

 msk1

 

-Annars kan du även laga bladen till en sallad utan att fräsa dem och behålla den gröna fina färgen i bladen.

Du behöver bara efter du sköljt dem 3 gånger att koka vatten och sedan hälla över dem en stund. Sedan lyfter upp bladen, efter 2 min, till en djupskål. Pressa citron och vitlök efter egen smak och . Sedan skiva en eller två tomater och lägg i skålen. Till sist blanda allting med lite olivolja och salt.  Smaklig måltid igen.

msk2msk

 

 

Här får ni också läsa mer om vad Maskrosblad innehåller: Den innehar beta-karoten, C-vitamin och många mineraler. De ger speciellt mycket kalium, ett mineral som motverkar högt blodtryck. Maskrosblad är också urindrivande och motverkar därför till exempel svullna fotleder och njurstenar. Enligt den Ayurvediska hälso-traditionen behöver vi alla de sex smakerna sött, salt, surt, starkt, bittert och kärvt/sammandragande, helst vid varje måltid, för att känna oss riktigt tillfredsställda. Om någon smak saknas blir man snart sugen på något att äta igen. Maskrosen tillgodoser vårt behov av den bittra smaken som ofta saknas i dagens kost.

 

Jag undrar nu hur många som läst min blogg idag och inte planerat en vettig promenad i skogen där friskluft, motion och samling av maskrosblad  medräknat 🙂

Du får gärna berätta om din erfarenhet senare! 

Share →

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *